Góralskie menu
Nasze menu to wiele oryginalnych góralskich potraw, pysznych i niecodziennych. Przygotowane według tradycyjnych receptur znanych tylko najlepszym "gaździnom".

Zapaszmy do zapoznania z wyborem potraw i dodatków sporządzanych według tradycyjnych góralskich receptur - zestaw bazowy oraz menu wyboru.
Menu wyboru jest oferowane dla całej grupy jednakowo, niestety nie ma możliwości zróżnicowania dań i dodatków dla części grupy.

Zestawem bazowym nazywamy to co jest na każdym kuligu: kiełbaska do usmażenia nad ogniskiem w koilibie, dodatki: pieczywo, musztarda oraz herbata. Poniżej zapraszamy do zapoznania z wyborem góralskich potraw.

Góralskie menu wyboru:

  • Kwaśnica - tradycyjna zupa z polskiej kuchni góralskiej. Przyrządzana z soku z kiszonej kapusty oraz mięsa i dodatków. Bardzo zdrowa i smaczna doskonale rozgrzewa zmarzniętych uczestników kuligu.
  • Żurek - tradycyjny, z dodatkami, gęsty, pożywny- może być podawany również jako żurek w chlebie dostarczanym przez najlepsze Wiślańskie piekarnie,
  • Świńska kita podawana z kaszą i kapustą- świńska kita to szynka wieprzowa - wcześniej odpowiednio zapeklowana przyprawiona i przygotowana, podawana na ciepło z kapustą zasmażaną i kaszą gryczaną,
  • Krupniok (kaszanka) biały z chlebem- jedno z tradycyjnych dań góralskich- stanowi doskonały podkład dla mocniejszych trunków,
  • Chleb ze smalcem+ogórek kiszony- tego dodatku chyba nie trzeba przedstawiać - dobrze przyprawiony smalec  ze skwarkami z dodatkiem cebuli,
  • Chleb z bryndzą- doskonałe Wiślańskie pieczywo z dodatkiem bryndzy - jest to delikatny ser o charakterystycznym słonawym smaku - u nas wymieszany z odrobiną masła aby łatwiej nim smarować chleb,
  • Serek bacy z żurawiną- to co niegdyś nazywano oscypkiem - serek podawany jest żurawiną - może być podany na ciepło lub lub zimno, własnoręcznie podgrzany i opieczony nad paleniskiem,
  • Karczek z grilla- zapeklowany , przyprawiony - propozycja na każda imprezę.
  • Pieczok z bryndzą - duży ziemniak pieczony, podawany elegancko w folii aluminiowej długo zachowuje ciepło z dodatkiem sera - bryndzy opisanej powyżej.
  • Ciasto - Kołocz Wiślański - kołacz sporządzany według tradycyjnych receptur z różnymi dodatkami- najbardziej popularny jest "kołocz ze syre" (kołacz z serem).

Napoje dostępne w kolibie:
  • wino grzane
  • piwo grzane
  • herbata ziołowa (herbata ze zielin)
  • kawa
W programach zbójnickich i integracyjnych uczestnicy częstowani są za zgodą Harnasia - Miodunką (napój mocno rozgrzewający).
powrót